Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z jabłkami powstałe poprzez połączenie sypkich warstw z masą jabłkową. Na prawdę łatwe i efektowne.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8671
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7267
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4971
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327938
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8671
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7267
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4971
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327938
Składniki
Masło podziel na dwie części: jedną mniejszą (ok. 1/3) i drugą większą (ok. 2/3), a następnie wstaw je do zamrażalnika do czasu przygotowania pozostałych składników.
Suche składniki: mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj dokładnie w misce, a następnie podziel je na 3 części.
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cynamon i wymieszaj. Do tej szarlotki należy użyć soczystych jabłek, mogą być kwaskowe lub nie, to zależy od waszych preferencji.
Przygotuj tortownicę o średnicy 20-22 cm.
Złożenie ciasta zacznij od starcia na tarce o grubych oczkach mniejszej części masła. Rozprowadź je równomiernie na dnie tortownicy.
Następnie wysyp pierwszą część suchych składników tworząc równą warstwę. Na to wyłóż połowę masy jabłkowej. Następnie wysyp drugą część suchych składników i wyłóż resztę jabłek. Na to wysyp resztę sypkich składników. Na wierzch ciasta zetrzyj pozostałe masło i rozłóż je równomiernie.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 75 min. Jeżeli w trakcie pieczenia, wierzch ciasta będzie już wystarczająco zrumieniony, przykryj go folią aluminiową i odkryj ponownie 10 min przed końcem pieczenia, żeby skórka się zrumieniła.
Ciasto jest bardzo smaczne na ciepło, z powodzeniem możesz je podać z lodami i bitą śmietaną.