Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 104
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 65
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 211
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 104
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 65
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 211
Składniki
Kaszę mannę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać i podzielić na trzy części.
Jabłka pokroić w kostkę, wymieszać z cynamonem, cukrem waniliowym, dodać dodatkowe 4-5 łyżek cukru, można dodać rodzynki i płatki migdałowe.. Podzielić na dwie części.
Tortownicę wysmarować tłuszczem. Wysypać 1/3 "masy proszkowej".. na to ułożyć płatki schłodzonego masła (tak 1/4 kostki).. na to 1/2 masy jabłkowej. Na to znów "masa proszkowa", płatki masła, "masa jabłkowa". Kolejna "masa" proszkowa", płatki masła (tu starać się, aby wierzch był w miarę dokładnie przykryty. Wstawić do piekarnika na 45 - 60 minut (trzeba sprawdzać), w temperaturze 180 stopni. Jeśli zależy nam na czasie można zrezygnować z dodawania masła na warstwach i dać je tylko na wierzchu.