Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z bezą truskawkową jest hitem w mojej rodzinie. Robię ją przy okazji każdych świat i uroczystości rodzinnych. Gości na stole w moim domu od kilkunastu lat. Robiła ja już moja mama. Proste i smaczne połączenie kwaśnych jabłek z słodką bezą powoduje zachwyt w oczach wśród krewnych. Niewątpliwym atutem tej szarlotki jest to, iż została zrobiona na cieście półkruchym.Myślę, że i wam się spodoba.
Składniki
Obie mąki, cukier puder oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą. Dodajemy masło. siekamy do uzyskania kruszonki. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka oraz śmietanę dodajemy do ciasta. Łączymy ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta. Zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Jabłka obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Wrzucamy jabłka do naczynia z grubym dnem. Dodajmy wodę. Dusimy. Do podduszonych jabłek dodajmy cukier i cynamon. Dusimy jeszcze 5- 10 minut. Do poduszonych jabłek dodajemy mąką ziemniaczaną. Mieszamy do zgęstnienia. Białka ubijamy ze szczypta soli. Do ubitych białek dodajemy cukier. Miksujemy. Na koniec dodajemy kisiel oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Wałkujemy i wkładamy do formy posmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą. Na ciasto nakładamy masę jabłkową. Na masę jabłkowa układamy bezę truskawkową. Pieczemy 1 180 stopniach przez 60-75 minut. Do tzw. suchego patyczka.