Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna i krucha szarlotka do kawy.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1426
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12282
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1426
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12282
Składniki
Wykonanie: Masło na pół godziny przed przygotowaniem wyjąć z lodówki. Mąkę przesiać, wsypać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Masło posiekać i dodać do mąki, wlać śmietanę, dodać utarte z ¼ szklanki cukru żółtka, szybko zagnieść kruche ciasto. 1/3 ciasta włożyć do lodówki na 10 minut. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć nadmiar soku. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Białka jaj ubić na sztywno z ¾ szklanki cukru, wymieszać z budyniami i wyłożyć na jabłka. Ciasto z lodówki zetrzeć lub pokruszyć, posypać placek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około godzinę. Śmietanę kremówkę ubić z ½ szklanką cukru. Lekko przestudzony placek pokroić na porcje, ozdobić bitą śmietaną i podawać lekko ciepły. Szarlotka wspaniale smakuje z lodami.