Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z patelni to prosty i szybki sposób na przygotowanie podwieczorku wówczas, gdy nie dysponujesz piekarnikiem. Nie musisz nawet mieć pod ręką robota kuchennego – to ciasto przygotujesz wyłącznie z użyciem trzepaczki. Musisz jednak użyć dobrej patelni – z dość grubym dnem, pokrytej powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem.
Krem pistacjowy do tortu ma gładką i puszystą konsystencję. Idealnie nadaje s...
Odsłon: 2976
Krem pistacjowy do tortu ma gładką i puszystą konsystencję. Idealnie nadaje s...
Odsłon: 2976
Składniki
Umyj dokładnie cytrynę i otrzyj z niej skórkę. Wyciśnij sok i połącz go z rumem. Zalej sokiem rodzynki i zostaw na co najmniej pół godziny. Śliwki umyj, usuń z nich pestki i pokrój na ćwiartki.
Utrzyj jajka z cukrem – mikserem lub trzepaczką. Wymieszaj dokładnie z mlekiem. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników.
Obierz jabłka. Przekrój na pół i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój na bardzo cienkie plasterki. Wymieszaj jabłka ciastem. Dodaj także namoczone rodzynki (wraz z sokiem).
Rozgrzej na patelni masło. Wylej na nie ciasto. Wyrównaj i powtykaj w nie śliwki. Przykryj patelnię i smaż ciasto na średnim ogniu przez 10 minut. Następnie, z pomocą talerza, przewróć je na drugą stronę i smaż przez kolejnych minut. Podawaj szarlotkę z patelni oprószoną (z użyciem sitka o drobnych oczkach) cukrem pudrem.