Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szarlotka z pianką bez pieczenia"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 643
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 643
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
Składniki
Masło roztopić w rondelku, wystudzić. Biszkopty rozkruszyć, zalać masłem, zagnieść lub zmiksować. Wyłożyć masą tortownicę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką. Docisnąć, wstawić na 30 min do lodówki.
Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w niedużą kostkę, uprażyć na patelni bez tłuszczu, podlewając wodą.
Żelatynę (4 łyżeczki) namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, potem rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Do jabłek dodać miód, goździki, cynamon, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać, wystudzić. 3/4 masy rozłożyć na biszkoptowym spodzie. Schładzać 1 godz.
Resztę żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić w 450 ml wrzątku. Mleko i śmietankę wymieszać, dodać cukier, ubijać mikserem, dodając porcjami żelatynę. Piankę wylać na jabłka, odstawić na 2 godz. do stężenia. Zalać resztą jabłek, schłodzić.
ok. 180 minut plus chłodzenieŹródło: Twoje Imperium