Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szlachecki miodownik"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 111
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31269
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 111
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31269
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 409
Składniki
ok. 3 tyg. wcześniej; Porcja: 295 kcal; Cena porcji: ok. 1 zł;
Obie mąki wymieszaj z sodą i proszkiem. Miód stop z cukrem, masłem i 1/3 szkl. wody. Przestudź. Dodaj spirytus i wlej do sypkich składników. Wbij jajka. Zagnieć ciasto. Przełóż do szklanego naczynia. Przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce.
Po mniej więcej 2 tygodniach ciasto rozwałkuj. Placek ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 35 minut.
Placek zawiń w ściereczkę i odłóż na 10 dni. Potem oblej polewą i udekoruj bakaliami.Źródło: Naj