Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki szmaragdowe, aromatyczne i wilgotne, kolorem przypominające wiosnę i Wielkanoc. Szpinak w roli barwnika naturalnego, cytryna dająca orzeźwiający smak. Babeczki idealne do wielkanocnego koszyczka.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 142
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 333
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 3050
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 142
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 333
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 3050
Składniki
Szpinak, olej i skórkę z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę. Szpinak należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z płynu. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy zblendowany szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników).
Przelewamy ciasto do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C na 15-20 minut (do suchego patyczka). Gotowe babeczki studzimy i wyjmujemy z foremek. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem.
Szpinakowe babeczki do wielkanocnego koszyczka gotowe!