Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki szmaragdowe, aromatyczne i wilgotne, kolorem przypominające wiosnę i Wielkanoc. Szpinak w roli barwnika naturalnego, cytryna dająca orzeźwiający smak. Babeczki idealne do wielkanocnego koszyczka.
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13482
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 608
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2825
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 777
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13482
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 608
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2825
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 777
Składniki
Szpinak, olej i skórkę z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę. Szpinak należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z płynu. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy zblendowany szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników).
Przelewamy ciasto do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C na 15-20 minut (do suchego patyczka). Gotowe babeczki studzimy i wyjmujemy z foremek. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem.
Szpinakowe babeczki do wielkanocnego koszyczka gotowe!