Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upiekłam sama z okazji moich jutrzejszych urodzin :) sama byłam zaskoczona efektem.. oczywiście pozytywnie zaskoczona :)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4938
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13350
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7492
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4938
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13350
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7492
Składniki
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić;
połączyć obie mąki oraz proszek do pieczenia;
miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę;
ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli;
połączyć masę maślaną z rozpuszczoną czekoladą, aromatem mąkami oraz pianą;
upiec biszkopt w tortownicy ( 24cm, ja miałąm formę prostokątna- 20-24cm ), temp.: 170 stopni, cza: 35 minut. Ostudzić. Przekroić na 3 blaty.
Żelatynę nasączyć w 4 łyzkach zimnej wody;
ubić kremówkę wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym;
dodać podgrzaną i przestudzona żelatynę ( ja wstawiłam na 10 sekund do mikrofalówki- wszystko się rozpuściło ładnie, ale dziełania nie straciło :) )
Blaty tortu nasączać wiśniówką- ja nie miałam i użyłam soku wiśniowego z dodatkiem alkoholu ;)
Przekładać blaty tortu ubitą kremówką, i miejscami układać po pół łyżeczki dżemu.
Wierzch tortu udekorować posiekaną czekoladą oraz plasterkami cytryny. Schłodzić w lodówce.
Smacznego :)