Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szwedzka szarlotka z gruszkami"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 704
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 190
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 704
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 190
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 1,60 zł.
Masło roztapiamy w rondelku i łączymy z drobno pokruszonymi ciastkami. Masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Gruszki i jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Nektar przelewamy do garnka, dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok, 30 g cukru i zagotowujemy. Wrzucamy jabłka i gruszki, gotujemy 5–8 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
2 łyżki żelatyny namaczamy w wodzie. Z wanilii wydrążamy miąższ. 100 g śmietany przelewamy do rondelka, dodajemy 50 g cukru, kardamon, wanilię, zagotowujemy. Dolewamy 300 ml śmietany i żelatynę. Krem wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Pozostałą żelatynę namaczamy w wodzie. Dodajemy do owoców i 3/4 masy przekładamy na ciasto. Kiedy zastygnie, wykładamy na nią krem. Wstawiamy do lodówki. Na wierzchu układamy owoce. Po 30 minutach ciasto wyciągamy z lodówki i tortownicy. Podajemy schłodzone.
Wartość odżywcza porcji 270 kcal Białko 2 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 24 gŹródło: Rewia