Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno wyobrazić sobie święta bez makowca. Klasyczna strucla makowa jest jednak dość pracochłonna, a jej przygotowanie wymaga nieco wprawy. Jeśli brak ci czasu lub nie masz najlepszych doświadczeń z pieczeniem ciast drożdżowych, skorzystaj z patentu na szybki makowiec z gotowej masy makowej.
Forma 30x30 cm
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 349
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 119
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 349
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 119
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki z lodówki do temperatury pokojowej.
Połącz w misce jajka, mleko, olej, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i cukier. Zmiksuj – do połączenia składników.
Przesiej do płynnych składników mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto.
Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach około 30x308 cm. Przelej do niej ciasto.
Przełóż na ciasto masę makową – cienką warstwą na całej powierzchni albo kleksami, tak by ciasto mogło wyrosnąć w przerwach pomiędzy nimi.
Wstaw formę z makowcem do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę. Dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj, co pewien czas mieszając – do połączenia składników. Gdy sos przestygnie rozprowadź go na makowcu. Oprósz posiekanymi migdałami.