Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polacy uwielbiają makowiec i bardzo chętnie zajadają się tym przysmakiem, szczególnie w święta. Obłędnie smaczne ciasto z masą makową rzeczywiście idealnie sprawdza się na wyjątkowe okazje. Wiele osób decyduje się jednak na kupno gotowego wypieku, ponieważ panuje przekonanie, że przygotowanie makowca jest trudne i czasochłonne.
Wcale nie musi tak być - aby usprawnić sobie pracę w kuchni, dobrym pomysłem jest wykorzystanie gotowej masy makowej. Ciasto będzie równie pyszne, co zrobione od A do Z samodzielnie, a oszczędzisz sporo czasu.
Forma 30x30 cm
Jak przygotować pyszny makowiec z gotowej masy makowej? Nie jest to skomplikowane, wystarczy mieć sprawdzony przepis i zadbać o jak najlepszą jakość składników - wykorzystanie gotowej masy może dać świetny efekt.
Pamiętaj, aby przygotowane przez ciebie przepisy były w temperaturze pokojowej. W dużej misce połącz jajka, mleko, olej, sok z cytryny, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Miksuj składniki, aż się połączą. Do płynnych składników przesiej mąkę i proszek do pieczenia, za pomocą szpatułki wymieszaj masę na jednolite ciasto. Formę natłuść i oprósz mąką, przelej do niej ciasto. Teraz czas, aby wilgotna masa makowa została przełożona na ciasto - zrób to cienką warstwą na całej powierzchni, albo kleksami, by między nimi ciasto wyrastało. Piecz w piekarniku rozgranym do 170°C przez 45 minut.
Po wystudzeniu przygotuj polewę. W rondelku rozgrzej w rondelku kremówkę i dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj. Przestygnięty sos rozprowadź na makowcu - do posypania sprawdzi się także np. kandyzowana skórka pomarańczowa lub inne kandyzowane owoce. Pyszny makowiec gotowy.
Samodzielne przygotowanie masy makowej to oczywiście świetny pomysł, ale gotowe rozwiązania wcale nie muszą być gorsze. Z naszym przepisem wypiek z pewnością ci się uda i posmakuje rodzinie.
Sprawdź także inne nasze pomysły na makowce, to m.in.:
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 124
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 562
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 124
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 562
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki z lodówki do temperatury pokojowej.
Połącz w misce jajka, mleko, olej, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i cukier. Zmiksuj – do połączenia składników.
Przesiej do płynnych składników mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto.
Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach około 30x308 cm. Przelej do niej ciasto.
Przełóż na ciasto masę makową – cienką warstwą na całej powierzchni albo kleksami, tak by ciasto mogło wyrosnąć w przerwach pomiędzy nimi.
Wstaw formę z makowcem do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 45 minut – do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
Podgrzej w rondelku śmietanę kremówkę. Dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj, co pewien czas mieszając – do połączenia składników. Gdy sos przestygnie rozprowadź go na makowcu. Oprósz posiekanymi migdałami.