Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szybki piernik z bakaliami"
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3600
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14989
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3600
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14989
Składniki
Rozpuść w kąpieli wodnej masło, miód, cukier i 2-3 łyżki wody.
Wsyp do miski mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Dodaj jajka, śmietanę i ostudzoną miodową masę. Wymieszaj mikserem. Dodaj bakalie.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Formę posmaruj odrobiną masła, przełóż do niej ciasto na piernik. Piecz w piekarniku 60-70 minut (sprawdź patyczkiem: gdy ciasto jest upieczone, będzie suchy i czysty).
Rozwałkuj masę marcepanową między warstwami folii. Foremką do ciasta wykrój gwiazdki różnej wielkości i ułóż na ostudzonym pierniku.
Dla 10 osób, 3 zł porcja, czas 80 min, 360 kcal.Źródło: Olivia