Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te szybkie ciasteczka są niesamowite z dwóch powodów. Po pierwsze, są fantastycznie chrupiące, ale dzięki zawartości kokosa – w środku są lekko ciągnące. Po drugie, są naprawdę proste w wykonaniu, a składniki do ich przygotowania z pewnością masz w kuchennej szafce. Możesz pójść o krok dalej i polać ciastka kleksami czekolady. Dodatek w postaci czekolady, to zawsze dobre wyjście!
Polecam.
Odsłon: 1163
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1643
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1114
Polecam.
Odsłon: 1163
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1643
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1114
Składniki
W misce rozmieszaj przesianą mąkę ze skrobią kukurydzianą, sodą i solą. Rozetrzyj miękkie masło mikserem, a następnie zacznij dodawać cukier, aby uzyskać jasną i puszystą masę. Następnie dodawaj jajka (jedno po drugim) i ekstrakt waniliowy. Po czym dodawaj mączną mieszankę, a na koniec wiórki kokosowe. Wymieszaj ciasto łyżką albo zagnieć. Zawiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie nabieraj ciasto w dłonie, formuj kulki, spłaszczaj i układaj na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz też rozwałkować ciasto na stolnicy i wycinać ciastka foremką. Włóż blachę z ciastkami do pieca nagrzanego do 190°C na ok. 12 minut (krawędzie powinny być lekko rumiane). Po upieczeniu odstaw ciastka do ostygnięcia. Na koniec polej ciastka rozpuszczoną czekoladą lub zanurzaj je do połowy w czekoladzie. Następnie pozwól zastygnąć czekoladzie i podawaj.