Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szybkie ciasto jabłkowo-orzechowe"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27975
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27975
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Masło (miękkie, o temp. pokojowej) ucieram na puch z cukrem pudrem. Następnie, nadal ucierając, dodaję żółtko i orzechy. Białko ubijam na sztywną pianę i mieszam z masą.
Jabłka myję, obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach. Galaretki rozpuszczam w 1/2 l wody, lekko studzę, a gdy zaczną tężeć, dodaję wiórki jabłek. Mieszam. Odstawiam.
Na dnie blaszki rozkładam połowę biszkoptów, rozsmarowuję na nich masę orzechową, na niej układam resztę biszkoptów.
Na wierzchu rozprowadzam tężejącą galaretkę z jabłkami. Chłodzę, aż galaretka całkiem zastygnie, a biszkopty zmiękną.
40 min • Porcja 490 kcal • Koszt porcji 1,80 zł • Przepis na 8-10 porcji
To przepis z zeszytu mojej mamy, sprzed 20 lat. Żałuję, że wcześniej go nie odkryłam, bo ciasto jest świetne.
Magdalena Imielińska z CiścaŹródło: Kobieta i życie