Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto truskawkowe z herbatnikami, truskawkami i pianką truskawkową to świetna propozycja na deser lub podwieczorek, zwłaszcza, że sezon truskawkowy w pełni. Przygotowanie takiego deseru jest błyskawiczne, bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity, po prostu niebo w gębie.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 52
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 750
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 65
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 52
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 750
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 65
Składniki
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 250 ml ) i odstawiamy do wystudzenia.
Opłukane i obrane z szypułek truskawki kroimy na mniejsze części.
Na dnie formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Na ciastkach równomiernie rozprowadzamy pokrojone truskawki.
Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje. Następnie do mleka wlewamy zimną galaretkę i całość dokładnie łączymy. Masę wstawiamy do lodówki na około 5 minut. Gęstniejącą masę przekładamy na warstwę truskawek i wygładzamy jej powierzchnię. Na wierzchu ciasta układamy drugą warstwę ciastek. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.