Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i łatwe ciasto bez pieczenia ma kilka warstw, które świetnie się uzupełniają pod względem smaku. Przygotujesz je z łatwo dostępnych składników i urozmaicisz wiórkami kokosowymi i pierniczkami.
Blacha 22 x 22 cm
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1707
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1503
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1480
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1736
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1707
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1503
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1480
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1736
Składniki
Pierniczki pokrusz drobno, możesz użyć blendera lub pokroić je nożem. Masło roztop w rondelku i przestudź. Wymieszaj masło z pokruszonymi pierniczkami. Masa powinna być plastyczna, lekko lepka. Podziel ją na 3 równe części, z których powstaną trzy warstwy ciasta.
W foremce np. 22 × 22 cm wyłóż pierwszą część i dociśnij łyżką, aby powstał równy blat. Włóż formę do lodówki, a pozostałe dwie części odłóż na później.
Odlej ½ szklanki mleka i odstaw. Resztę mleka wlej do garnka, dodaj cukier i wiórki kokosowe. Całość zagotuj. Do zimnego mleka wsyp budyń, wymieszaj. Roztrzep jajka i dodaj je do budyniu. Wlej mieszankę do gorącego mleka z wiórkami, mieszając. Gotuj chwilę aż masa zgęstnieje. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzyj z solą na jasną, puszystą masę. Dodawaj do masła po jednej łyżce przestudzonego budyniu, ciągle miksując. Na koniec wlej spirytus (opcjonalnie). Gotowy krem będzie gładki, aksamitny i stabilny.
Na pierwszy schłodzony blat piernikowy nałóż połowę kremu kokosowego i wyrównaj. Przykryj drugą częścią ciasta, wykładając ją równomiernie, najlepiej z pomocą łyżki. Nałóż drugą połowę kremu i ponownie wyrównaj.
Na wierzchu ułóż trzeci blat piernikowy, lekko dociskając. Całe szybkie i łatwe ciasto bez pieczenia przykryj i włóż na minimum 4-5 godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.