Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie tradycyjnych rogali świętomarcińskich jest nieco czasochłonne. Oryginalny przepis składa się bowiem z półfrancuskiego ciasta i domowego nadzienia z białego maku, bakalii i orzechów. W tym przepisie podpowiadamy, jak ułatwić sobie nieco pracę w kuchni przez wykorzystanie półproduktów. Dzięki temu sam proces składania rogalików na 11 listopada zajmie wam dosłownie chwilę.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 782
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5567
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9402
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 200
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 782
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5567
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9402
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 200
Składniki
Rozwiń arkusze ciasta francuskiego. Każdy z nich podziel na równej wielkości trójkąty. Na środku podstawy każdego trójkąta zrób małe nacięcie o głębokości około 3 cm.
Każdy trójkąt posmaruj nadzieniem makowym, zachowując około 5 mm marginesu z każdej strony.
Zwijaj rogaliki zaczynając od postawy, kierując się w stronę wierzchołka.
Do miski wbij jajko. Roztrzep je widelcem. Rozmąconym jajkiem smaruj rogaliki.
Rogale marcińskie przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (zachowaj miedzy nimi 4-5 cm odstępy).
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę z rogalikami wstaw do środka. Piecz przez około 15-20 minut (do zrumienienia).
Przygotuj lukier. Do miski wlej wodę. Dodaj stopniowo cukier puder. Składniki wymieszaj.
Upieczone rogalki przestudź. Następnie udekoruj je lukrem, siekanymi orzechami i płatkami migdałów.