Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i łatwy sposób na słodki i chrupiący deser dla kilku osób.
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1479
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14982
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 976
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1479
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14982
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 976
Składniki
Piekarnik nastawiłam na 180 stopni.
Ciasto pokroiłam na 12 równych prostokątów, każdy z nich umieściłam we wgłębieniu formy na muffinkę lekko dociskając do boków, by we wnętrzu zmieściło się więcej jabłek.
Jabłko umyłam, pokroiłam ze skórką na małe kawałki i wymieszałam w misce z przesmażonymi jabłkami (ja miałam gotową porcję w zamrażarce- można z nich zrezygnować a jedynie zwiększyć ilość surowych jabłek do ok. 3 szt.) wraz z łyżeczką cynamonu (można do tego dodać jeszcze łyżeczkę miodu).
Taką masą jabłkową wypełniłam wszystkie formy na muffiny i wstawiłam do piekarnika na ok. 25 minut (do zrumienienia ciasta).
Zapieczone szarlotki wyjęłam szczypcami na talerz, na każdej umieściłam ok. 1 dużej łyżeczki serka waniliowego (tak, by zużyć całe opakowanie), a na koniec oprószyłam wiórkami migdałowymi. Deser wyszedł niebiański... nie mogłam się opanować i jadłam go jeszcze na gorąco:)