Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O tiramisu można powiedzieć, iż jest to klasyka cukiernictwa sama w sobie. Pyszny i puszysty krem przełożony biszkoptami kawowymi plus kakao. Trudno oprzeć się takiemu smakołykowi. Często tiramisu ratuje mnie przed niezapowiedzianymi gości. Tym razem było podobnie. Pomysł akurat na ten deser powstał równie szybko, jak goście, którzy do mnie akurat mieli wpaść. Szybkie tiramisu w pucharku(bez jajek) tak bardzo posmakowało gościom, iż musiałam wydać porcję na wynos. Wniosek jest taki, iż spontaniczne desery są równie dobre jak te planowane. Polecam!
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 147
Dzisiaj bardzo prosty , ale smaczny deserek przygotowany z galaretek i świeżo...
Odsłon: 44
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 67
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 120
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4640
Deser którym chciałabym się z Wami podzielić to proste ciasto bez pieczenia....
Odsłon: 147
Dzisiaj bardzo prosty , ale smaczny deserek przygotowany z galaretek i świeżo...
Odsłon: 44
Tak się złożyło, że rano zostawiłam do wyrośnięcia ciasto chlebowe, a wczesny...
Odsłon: 67
Można zamknąć w słoikach cudowny smak lubczyku i delektować się nim zimą. Pas...
Odsłon: 120
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 4640
Składniki
W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę. Do kawy dodajemy alkohol. Odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone ucieramy z cukrem na gładki krem. Biszkopty maczamy w naparze i układamy na dnie pucharka. Na biszkoptach układamy krem i posypujemy kakałem. Następnie znowu maczamy biszkopty w naparze i układamy na kakao. Na biszkoptach układamy warstwę kremu i posypujemy kakao. Możemy udekorować listkiem mięty. Postępujemy tak z kolejnymi porcjami. Deser chłodzimy przynajmniej przez godzinę. Uwaga: Ilość porcji zależna jest wielkości pucharków.