Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza propozycja to tarta w stylu batoników Kinder Coutry. Mamy tu kruchy spód, aksamitny biały krem oraz polewę czekoladową z preparowanym ryżem. Ciasto dosyć szybko się robi. W moim domu było hitem i w ciągu kilku dni już go nie było. Doskonały dodatek do herbaty w leniwe popołudnie.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 436
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2778
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14497
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 436
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2778
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14497
Składniki
Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy. Układamy ciasto w formie do tarty. Obciążamy grochem. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy groch. Pieczemy kolejne 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masa kremowa: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Dodajemy do masy. Masa czekoladowa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietanę lekko podgrzewamy. Zalewamy podgrzaną śmietaną czekoladę. Zostawiamy aby lekko namiękła. Mieszamy. Na wystudzone ciasto układamy masę kremową. Chłodzimy godzinę. Na masie kremowej smarujemy masę czekoladową. Dekorujemy ryżem preparowanym. Studzimy w lodówce przez dwie godziny.