Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta moja pierwsza, no ale jakże smakowita.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1714
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 238
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1714
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 238
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Składniki
*Użyłam formy na tartę o średnicy 24 cm i wykorzystałam połowę ilości ciasta z powyższego przepisu. Do większej formy 26 cm wykorzystamy około 2/3 ilości ciasta. Z całej ilości ciasta otrzymamy więc dwa spody 24 cm. Pozostałe ciasto można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 1/2 cm.
Spód: Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm (lub większą) posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Rozcierać palcami lub miksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto rozwałkować na stolnicy wykorzystując połowę całej ilości ciasta (jeśli mamy 24 cm formę na tartę) lub 2/3 ilości ciasta (jeśli mamy 26 cm formę). Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką). Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Spód dziurkujemy widełkami widelca. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem np. suchą fasolą lub ryżem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 140 stopni.
Krem: W misce umieścić wszystkie składniki kremu: śmietanę, jajka, żółtka, cukier, sok z cytryny. Masę rozmieszać widelcem a następnie przecedzić przez sitko. Wylać na upieczony spód (może być gorący) i ostrożnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C. Piec przez 32 minuty (po tym czasie masa powinna być już ścięta. Ostudzić. Na powierzchni ułożyć kawałki obranego mango. Opcjonalnie można posypać listkami mięty i polać owoce likierem cytrynowym. Smacznego.