Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta makowa pod kratką"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34929
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34929
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Składniki
Ciasto: mąki wymieszaj i przesiej przez sitko. Dodaj cukier, proszek i sól. Schłodzone masło posiekaj, dodaj do suchych składników, dołóż żółtka i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Nadzienie: białka ubij na sztywną pianę. Wymieszaj z mąką. Masę kajmakową podgrzej i lekko ciepłą połącz z masą makową. Domieszaj esencję. Gdy masa przestygnie, połącz ją z pianą z białek.
Odkrój z ciasta ok. 1/3 jego ilości. Pozostałą część rozwałkuj, wylep foremkę do tarty lub tortownicę. Wyłóż masę makowo-kajmakową, wyrównaj wierzch. Odkrojone ciasto rozwałkuj i wytnij wąskie paseczki. Ułóż z nich kratkę na wierzchu ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 40-50 minut.
Idealna masa makowa
•Kupując mak, rozetrzyj kilka ziarenek między palcami i sprawdź, czy mają przyjemny aromat.
•Mak kupiony na wagę przesiej i zalej zimną wodą, za powierzchni zbiorą się zanieczyszczenia, np. okruchy makówek.
•Do gotowania użyj tłustego mleka lub wrzątku. Wlej go tyle, by przykrył mak, mieszaj w trakcie gotowania.
•Ugotowany mak podsmaż na maśle, zanim domieszasz dodatki. •Masę makową dobrze zagęszczą i usztywnią żółtka utarte z cukrem oraz białka ubite na pianę.
•Smak maku podkreślą i uzupełnią miód, bakalie, rodzynki namoczone w aromatycznym alkoholu, orzechy, wiórki kokosowe, kandyzowane: skórka pomarańczowa, wiśnie, imbir.Źródło: Naj