Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta makowo-serowa"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5677
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 959
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37159
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 116
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5677
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 959
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 249
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37159
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 116
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajko, szybko zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki ok. 60 minut. 3 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno oraz boki tortownicy. Wstaw do lodówki.
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Do miski włóż twaróg, dodaj jajka oraz cukier, zmiksuj. Na koniec dodaj masę makową, wymieszaj.
Na schłodzonym cieście rozłóż śliwki i przykryj je masą twarogowo-makową. Z pozostałego ciasta zrób kruszonkę i posyp nim wierzch tarty. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, wyjmij z formy i oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie