Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna tarta, cudowna, wyjątkowa, to kruche ciasto, a na nim lekko słodka masa jajeczno śmietankowa, która z tartymi orzechami włoskimi i laskowymi została zmieszana, przyprawami korzennymi doprawiana. Po upieczeniu słonym karmelem i bakaliami (orzechy laskowe, nerkowca, włoskie, migdały) w karmelu ozdabiana. Po mocnym schłodzeniu, smaki ze sobą idealnie współgrały, chrupiące, z delikatnością, słodkie z nutą słoną genialnie smakowały.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 165
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4239
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 165
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4239
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Rada: zagniatamy energicznie i krótko, żeby jak najmniej zagrzało się ciasto. Ciasto układamy między dwa papiery do pieczenia i cienko rozwałkowujemy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 20 min. Piekarnik nastawiamy na 180°C, ciasto pieczemy ok. 17 min. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Masa orzechowa: Rada: jeśli orzechy laskowe mamy całe i łupce, należy je podprażyć na suchej patelni do momentu, kiedy ich skórka zacznie pękać. Następnie przełożyć na ręcznik kuchenny, pocierać w dłoniach tak, skórka odejdzie bez problemów, drobno zmiksować. Jajka miksujemy ze śmietanką, cukrem trzcinowym i przyprawami (cynamonem, gałką muszkatołową). Dodajemy mielone orzechy włoskie i laskowe, mieszamy. Na podpieczone ciasto przelewamy przygotowaną masę i pieczemy w 180°C, ok. 10 -12 min.
Słony karmel: Na dużą patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy do momentu, aż się stopi i przybierze barwę jasno karmelową. Zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy masło i energicznie mieszamy. Wlewamy śmietankę i gotujemy przez około 4-5 minut na umiarkowanym ogniu, do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Pozostawiamy na kilka min do przestygnięcia. Na masę orzechową przelewamy część karmelu, układamy orzechy włoskie, a pozostałe mieszamy z karmelem, przekładamy na tartę. Tartę pozostawiamy do schłodzenia, najlepiej smakuje na zimno z lodówki.