Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta morelowa"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13234
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1505
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14547
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5998
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13234
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1505
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14547
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5998
Składniki
Zimne masło posiekaj ostrym nożem z przesianą mąką oraz szczyptą soli. Dodaj 1/4 szklanki cukru, 2 żółtka, opakowanie cukru waniliowego oraz skórkę otartą ze sparzonej cytryny.
Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.
Morele umyj, ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, a potem przelej zimną wodą. Obierz ze skórki. Przekrój na połówki, usuń pestki. Miąższ pokrój w kosteczkę, przełóż do rondla. Zasyp pozostałym cukrem, skrop sokiem z cytryny i duś, podlewając odrobiną wody, tak długo, aż zaczną się rozpadać.
3/4 porcji ciasta rozwałkuj, wylep formę. Rozłóż morele, przykryj paskami z reszty ciasta. Piecz 60 min w 180 st. Posyp cukrem pudrem.
12 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 280 kcal, cena 1 zł.Źródło: Świat kobiety