Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta morelowa"
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 220
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 350
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 220
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 350
Składniki
Zimne masło posiekaj ostrym nożem z przesianą mąką oraz szczyptą soli. Dodaj 1/4 szklanki cukru, 2 żółtka, opakowanie cukru waniliowego oraz skórkę otartą ze sparzonej cytryny.
Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.
Morele umyj, ułóż na sicie, sparz wrzątkiem, a potem przelej zimną wodą. Obierz ze skórki. Przekrój na połówki, usuń pestki. Miąższ pokrój w kosteczkę, przełóż do rondla. Zasyp pozostałym cukrem, skrop sokiem z cytryny i duś, podlewając odrobiną wody, tak długo, aż zaczną się rozpadać.
3/4 porcji ciasta rozwałkuj, wylep formę. Rozłóż morele, przykryj paskami z reszty ciasta. Piecz 60 min w 180 st. Posyp cukrem pudrem.
12 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 280 kcal, cena 1 zł.Źródło: Świat kobiety