Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta pełna jabłek i orzechów"
Szybka i smaczna
Odsłon: 13923
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 38
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10277
Szybka i smaczna
Odsłon: 13923
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 38
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10277
Składniki
Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj nożem. Dodaj żółtko, przesiany cukier puder, sól, zagnieć ciasto. Chłodź je w lodówce godzinę.
Jabłka umyj, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w małą kostkę. Wrzuć je do garnka, dodaj cynamon, duś 10 minut. Ciasto rozwałkuj, przenieś to natłuszczonej formy, nakłuj widelcem.
Piecz 20 minut w w temperaturze180°C. Wyjmij, nałóż jabłka, piecz kolejne 20 minut. Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe, udekoruj nimi wierzch ciasta. Możesz je posypać cukrem pudrem.
CZAS: około 2 godzinyŹródło: Dobry Tydzień