Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta piernikowa"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 210
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 94
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 210
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 94
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp cukier oraz przyprawę do piernika, wymieszaj. Następnie dodaj miód, jajka oraz pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na ok. 60 min.
Gruszki pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Krem budyniowy wymieszaj z połową mleka. Pozostałe mleko zagotuj, a gdy zacznie wrzeć wlej rozpuszczony krem budyniowy. Mieszając, gotuj aż masa zgęstnieje. Do przestudzonego budyniu dodaj gruszki, wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą wylep dno oraz boki pod łużnej formy do tarty. Wlej krem. Drugi kawałek ciasta rozwałkuj, foremką wytnij gwiazdki. Płat ciasta ułóż na kremie, lekko dociskając do boków. Gwiazdki ułóż na blasze na papierze do pieczenia. Piecz ok. 50 min w temperaturze 180°C (gwiazdki piecz ok. 15 min). Gwiazdki polukruj, udekoruj nimi wierzch ciasta.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie