Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz sernik, ale jego przygotowanie kosztuje zbyt wiele czasu? Może szukasz wypieku, który zaskoczy twoich gości? Połącz dwa klasyczne desery w jeden, aby zagwarantować sobie kulinarny sukces. Tarta sernikowa z brzoskwiniami z puszki wykorzystuje łatwo dostępne przez cały rok produkty, jest wyjątkowo kremowa i pyszna.
Forma do tarty o średnicy ok. 24 cm
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 500
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 393
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 500
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 393
Składniki
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło, wsyp cukier i kakao. Zmiksuj aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Uformuj płaską kulę i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na ok. godzinę.
Po upływie tego czasu formę do tarty wysmaruj dokładnie masłem. Wyjmij ciasto z lodówki. Wyjęte ciasto rozwałkuj, wyłóż na spód i boki formy, ponakłuwaj widelcem. Tak przygotowane przełóż do lodówki na 30 minut.
Następnie wyjmij formę do tarty z lodówki, przykryj papierem do pieczenia i rozsyp na nim fasolę lub ceramiczne kulki do obciążenia. Piecz przez 15 minut w 190 stopniach Celsjusza, a potem zdejmij obciążenie i papier, włóż ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut (tak, aby ciasto się zarumieniło).
Gdy ciasto się piecze, warto przygotować nadzienie. Twaróg na sernik wymieszaj z cukrem, budyniem w proszku i cukrem wanilinowym. Dodaj jajko i jeszcze raz wymieszaj do połączenia się składników. Brzoskwinie wyjmij z puszki i pokrój na plastry.
Zarumieniony spód wyjmij z piekarnika. Wyłóż na niego masę serową, a następnie ułóż pokrojone brzoskwinie, delikatnie wciskając je w masę. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Tartę sernikową z brzoskwiniami można podawać na ciepło i zimno.