Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i szybka tarta serowa z owocami (gruszki można zastąpić jabłkami lub brzoskwiniami).
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozcieramy palcami aż powstaną grudki. Pośrodku mąki robimy wgłębienie, dodajemy żółtko, cukry oraz kakao i siekamy nożem. Mleko mieszamy z solą, dodajemy do reszty składników i wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na placek wielkości formy do tarty i wykładamy nim natłuszczoną formę (spód i boki). Formę z ciastem wstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 15 - 20 minut.
Masa serowa: Ser miksujemy z roztrzepanymi jajkami i resztą składników. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta, na wierzchu układamy osączone i pokrojone w plasterki gruszki. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do przestudzenia.
Kruche ciasto można przygotować dzień wcześniej i trzymać owinięte folią w lodówce.