Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i szybka tarta serowa z owocami (gruszki można zastąpić jabłkami lub brzoskwiniami).
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 167
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4374
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11876
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6772
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5586
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 167
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4374
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11876
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6772
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5586
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozcieramy palcami aż powstaną grudki. Pośrodku mąki robimy wgłębienie, dodajemy żółtko, cukry oraz kakao i siekamy nożem. Mleko mieszamy z solą, dodajemy do reszty składników i wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na placek wielkości formy do tarty i wykładamy nim natłuszczoną formę (spód i boki). Formę z ciastem wstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 15 - 20 minut.
Masa serowa: Ser miksujemy z roztrzepanymi jajkami i resztą składników. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta, na wierzchu układamy osączone i pokrojone w plasterki gruszki. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do przestudzenia.
Kruche ciasto można przygotować dzień wcześniej i trzymać owinięte folią w lodówce.