Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i szybka tarta serowa z owocami (gruszki można zastąpić jabłkami lub brzoskwiniami).
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3136
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1843
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 485
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 50
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3136
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1843
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 485
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 50
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozcieramy palcami aż powstaną grudki. Pośrodku mąki robimy wgłębienie, dodajemy żółtko, cukry oraz kakao i siekamy nożem. Mleko mieszamy z solą, dodajemy do reszty składników i wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na placek wielkości formy do tarty i wykładamy nim natłuszczoną formę (spód i boki). Formę z ciastem wstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 15 - 20 minut.
Masa serowa: Ser miksujemy z roztrzepanymi jajkami i resztą składników. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta, na wierzchu układamy osączone i pokrojone w plasterki gruszki. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do przestudzenia.
Kruche ciasto można przygotować dzień wcześniej i trzymać owinięte folią w lodówce.