Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwaśne maliny i limonka połączone ze słodkim ciastem.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15685
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4720
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 390
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2953
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15685
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4720
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 390
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2953
Składniki
SPÓD: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy całość nożem. Dodajemy do tego zimną wodę, cukier, sól i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na wymiary formy do tarty (użyłam tej o średnicy 24 cm). Blachę smarujemy masłem i wykładamy ją ciastem. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
MASA SEROWO-LIMONKOWA: Do miski wrzucamy twaróg, jajka, żółtko, śmietanę, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, sok oraz skórkę z limonki i miksujemy na jednolitą masę. Dokładamy do tego maliny i mieszamy delikatnie łyżką. Masę serową wykładamy na podpieczony spód do tarty, wyrównujemy i pieczemy ok.45-50 minut w temp. 160 stopni.