Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moją propozycją na pyszny deser jest tarta bananowa, która nie wymaga wielu składników i dużo czasu. Banany można zastąpić innymi owocami np. jabłkami czy gruszkami.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19833
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6890
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242773
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19833
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6890
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242773
Składniki
Składniki na ciasto wrzucić do dużej miski (mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz śmietanę).
Szybko wyrobić ręcznie ciasto (jeśli ciasto klei się do rąk dodać mąki).
Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, o średnicy nieco większej niż średnica formy.
Wyłożyć ciasto w formie do tarty o średnicy 25 cm.
Ściąć nadmiar ciasta wystającego poza granicę formy i poprzekłuwać widelcem ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na około 12 minut.
Podczas pieczenia przygotować wypełnienie tarty. Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Z pozostałych składników (oprócz cynamonu) wykonać zalewę do wypełnienia tarty (wymieszać trzepaczką lub mikserem w misce).
7./8. Po 12 minutach pieczenia, lekko zarumienione ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nim banany, posypać cynamonem oraz zalać zalewą.
Tartę włożyć do piekarnika i piec 20 minut w 180 °C.
Ostudzoną tartę pokroić i podać do spożycia.