Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma dla mnie nic lepszego niż ciasto czekoladowe. Dziś przygotowałam szybką tartę na kruchym kakaowym spodzie z frużeliną malinową zwieńczone przepysznym musem czekoladowym. Zapewniam Was, że dawno nie jadłam lepszego deseru. Królowa wśród tart!
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 239
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2221
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 974
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 239
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2221
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 974
Składniki
Kruchy spód: W misce mieszamy kakao, mąkę i cukier puder. Dodajemy żółtka oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite zwarte ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 25cm. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy 20 minut w 180oC. Studzimy.
Frużelina: Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać maliny z cukrem, gotować pod przykryciem do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w wodzie, energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdejmujemy ze źródła ciepła, dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Frużelina powinna być konsystencji żelu. Jeszcze ciepłą wylewamy na upieczony kruchy spod. Zostawiamy do wystygnięcia.
Mus czekoladowy: Do garnuszka wlewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy oba rodzaje pokruszonej czekolady, odstawiamy na 3 minuty, a następnie mieszamy na jednolitą masę. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (ja wstawiłam na całą noc). Mocno schłodzoną śmietankę z czekoladą ubijam na dużych obrotach miksera do momentu, aż masa będzie puszysta. Na ostudzoną frużelinę malinową wykładamy masę czekoladową.
Dekorujemy grubo pokrojoną czekoladą, świeżymi malinami i miętą. Wstawiamy ciasto do lodówki, na co najmniej godzinę.