Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z kruchego ciasta wypełniona musem czekoladowym i bitą śmietaną.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11957
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1324
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12591
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3821
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11957
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1324
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12591
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3821
Składniki
Mąkę połączyć z cukrami i proszkiem. Wbić żółtka i dodać pokrojone na małe kawałeczki masło. Szybko posiekać całość a następnie wyrobić ciasto. Zawinąć ciasto w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
Zetrzeć ciasto na tarce z najdłuższymi oczkami, powstaną wygodne płatki i obkleić nimi formę do tarty. Przekłuć na spodzie w kilku miejscach wykałaczką lub widelcem albo przykryć folią spożywczą i posypać fasolką tak aby przykryły całe dno. Piec w 180* przez ok 30 min(aż tarta się zarumieni). Wyjąć, zostawić do ostygnięcia.
Mus: czekoladę rozpuścić z masłem na parze wodnej, białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 80ml gorącej wody,ostudzić. Żółtka ubić z kakao i połączyć z ostudzoną czekoladą. Powstałą masę i rozpuszczoną żelatynę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Mus przelać do tarty, zostawić na kilka godz w lodówce(do ścięcia musu).
Bita śmietana:mocno schłodzona śmietankę ubić na najwyższych obrotach, kiedy będzie już prawie gotowa dodać cukier z wanilią. Gotową bitą śmietaną nałożyć na wierzch(na mus). Ozdobić wg uznania ale z doświadczenia wiem że maliny i mięta będą bardzo pasowały.