Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porcja dla ośmiu osób.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 33
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12571
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 33
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12571
Składniki
TARTA Z WIŚNIAMI: 1. Do pojemnika blendera włóż mąkę, cukier puder, sól oraz skórkę z cytryny. 2. Dodaj masło i miksuj dopóki masa nie zacznie przypominać okruszków. 3. Dodaj żółtko wymieszane z alkoholem. 4. Miksuj całość, aż powstanie jednolita masa. 5. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. 6. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. 7. Rozwałkuj ciasto na kształt koła i wyłóż nim dno tortownicy z wyjmowanym dnem wysmarowanej masłem. 8. Ponownie schłodź ciasto około 30 minut. 9. Na cieście rozprowadź masę wiśniową. 10. Wstaw tartę do piekarnika. 11. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 175C i piecz przez dalsze 15 minut lub tak długo, aż ciasto stanie się ciemnozłote, a masa owocowa zacznie lśnić. 12. Wyjmij tartę z piekarnika i postaw na kratce, aby lekko przestygła.
SOS Z BIAŁEJ CZEKOLADY O AROMACIE BAZYLII: 1. W ciężkim rondelku podgrzej na małym ogniu śmietankę z poszarpanymi liśćmi bazylii, mieszając od czasu do czasu, doprowadzając je niemal do stanu wrzenia. 2. Zdejmij rondel z ognia i odczekaj 1-2 minuty. 3. Przecedź śmietankę i wyrzuć bazylię. 4. Wlej aromatyczną śmietankę z powrotem do rondla, dodaj czekoladę i przykryj rondel pokrywką. 5. Po 1-2 minutach kiedy czekolada się rozpuści, wymieszaj ją dokładnie ze śmietanką.
* Podawaj na ciepło z sosem z białej czekolady o aromacie bazylii. Kilkoma łyżkami sosu polej talerzyki i połóż na nich trójkątne kawałki ciasta. Smacznego.