Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tartaletki łączą sobie słodkość truskawek oraz esencjonalność kawy. W takie pochmurne dni jak ten dzisiejszy na pewno poprawią humor oraz dodadzą energii. Stanowią jedną z lepszych połączeń na piknik czy na przyjęcie. Krem kawowy idealnie sprawdzi się również do różnego rodzaju ciast przekładanych. Truskawki można zastąpić również malinami czy śliwkami.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3471
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 202
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3471
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 202
Składniki
Mąkę, śmietanę, żółtko, cukier puder, masło zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Zaparzamy mocną kawę, studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy. Wkładamy do foremek na tartaletki, obciążamy grochem i papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Papier i groch zdejmujemy i dopiekamy tartaletki ok. 5 -10 minut w 160 stopniach. Studzimy. 3 żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek mascarpone. Następnie do masy dolewamy powoli wystudzoną kawę. Truskawki wyjemy, suszymy oraz kroimy na ćwiartki. Kilka owoców zostawiamy do dekoracji. Na wystudzone tartaletki układamy pokrojone truskawki, następnie krem. Na wierz układamy po jednej truskawce. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotową czekoladą polewamy tartaletki.
Zapraszam na mojego bloga!