Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam przygotowywać ten deser! Jest ekspresowy w przygotowaniu (około 15 minut pracy!), nie wymaga pieczenia i przede wszystkim - jest lekki. Da się modyfikować na tysiąc sposobów i każdy może przygotować go z tego, co lubi najbardziej lub tego, co akurat znalazł w lodówce. Na spód nadadzą się właściwie każde ciasteczka, nawet te z kremem, a jeśli chcemy poszaleć ze smakami, możemy dodać także zmielone orzechy lub migdały. Zamiast dżemu możemy użyć ulubionej marmolady, frużeliny lub w ogóle pominąć ten składnik, natomiast śmietanę śmiało zastąpić możemy budyniem, kremowym serkiem, twarożkiem sernikowym lub chociażby kremem, który został nam w nadmiarze z przygotowanego tortu... Jeśli chodzi o owoce, to opcji jest tyle, ile istnieje owoców... cytrusy, owoce tropikalne, sezonowe, leśne... Całość posypać możemy cukrem pudrem, podprażonymi płatkami migdałowymi lub polać rozpuszczoną czekoladą, czy karmelem. Niechaj poniesie Was fantazja!
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11944
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 774
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 102
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2834
Polecam.
Odsłon: 504
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 756
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11944
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 774
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 102
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2834
Polecam.
Odsłon: 504
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 756
Składniki
ROBIMY CIASTECZKOWE SPODY Masło roztapiamy na małym ogniu i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie rozdrabniamy ciasteczka na piasek. Można zrobić to na dwa sposoby: wrzucić ciastka do miski i rozdrobnić blenderem, lub wrzucić do grubego woreczka i utłuc wałkiem (przy okazji można upuścić trochę emocji). Do pokruszonych ciastek dodajemy stopione masło i mieszamy wszystko razem, aby powstał mokry piasek. Powstałą masę ciasteczkową rozdzielamy pomiędzy formy na tartaletki lub klasyczną formę do pieczenia muffin, po jednej łyżce na każdą foremkę. Następnie ugniatamy ciastka łyżeczką lub palcami tak, aby powstały zwarte, płaskie spody. Tak przygotowane foremki wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
UBIJAMY ŚMIETANĘ Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
SKŁADAMY TARTALETKI A teraz zaczyna się etap końcowy, który roboczo nazywam „mega-frajdą”, czyli składanie tartaletek w jedną uroczą i pyszną całość. Po pierwsze: na schłodzone spody nakładamy około 1 łyżeczki wybranego dżemu i delikatnie rozprowadzamy. Po drugie: wykładamy bitą śmietanę i rozprowadzamy szpatułą lub wyciskamy ją za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Po trzecie: na wierzchu układamy wybrane owoce lub orzechy i ewentualnie oprószamy cukrem pudrem lub polewamy rozpuszczoną czekoladą. Gotowe!