Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam przygotowywać ten deser! Jest ekspresowy w przygotowaniu (około 15 minut pracy!), nie wymaga pieczenia i przede wszystkim - jest lekki. Da się modyfikować na tysiąc sposobów i każdy może przygotować go z tego, co lubi najbardziej lub tego, co akurat znalazł w lodówce. Na spód nadadzą się właściwie każde ciasteczka, nawet te z kremem, a jeśli chcemy poszaleć ze smakami, możemy dodać także zmielone orzechy lub migdały. Zamiast dżemu możemy użyć ulubionej marmolady, frużeliny lub w ogóle pominąć ten składnik, natomiast śmietanę śmiało zastąpić możemy budyniem, kremowym serkiem, twarożkiem sernikowym lub chociażby kremem, który został nam w nadmiarze z przygotowanego tortu... Jeśli chodzi o owoce, to opcji jest tyle, ile istnieje owoców... cytrusy, owoce tropikalne, sezonowe, leśne... Całość posypać możemy cukrem pudrem, podprażonymi płatkami migdałowymi lub polać rozpuszczoną czekoladą, czy karmelem. Niechaj poniesie Was fantazja!
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 777
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 911
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 123
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2806
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 777
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 911
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 123
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2806
Składniki
ROBIMY CIASTECZKOWE SPODY Masło roztapiamy na małym ogniu i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie rozdrabniamy ciasteczka na piasek. Można zrobić to na dwa sposoby: wrzucić ciastka do miski i rozdrobnić blenderem, lub wrzucić do grubego woreczka i utłuc wałkiem (przy okazji można upuścić trochę emocji). Do pokruszonych ciastek dodajemy stopione masło i mieszamy wszystko razem, aby powstał mokry piasek. Powstałą masę ciasteczkową rozdzielamy pomiędzy formy na tartaletki lub klasyczną formę do pieczenia muffin, po jednej łyżce na każdą foremkę. Następnie ugniatamy ciastka łyżeczką lub palcami tak, aby powstały zwarte, płaskie spody. Tak przygotowane foremki wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
UBIJAMY ŚMIETANĘ Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
SKŁADAMY TARTALETKI A teraz zaczyna się etap końcowy, który roboczo nazywam „mega-frajdą”, czyli składanie tartaletek w jedną uroczą i pyszną całość. Po pierwsze: na schłodzone spody nakładamy około 1 łyżeczki wybranego dżemu i delikatnie rozprowadzamy. Po drugie: wykładamy bitą śmietanę i rozprowadzamy szpatułą lub wyciskamy ją za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Po trzecie: na wierzchu układamy wybrane owoce lub orzechy i ewentualnie oprószamy cukrem pudrem lub polewamy rozpuszczoną czekoladą. Gotowe!