Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tartaletki z gruszkami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28721
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28721
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Składniki
ok. 45 minut
Ciasto francuskie rozwinąć, rozłożyć na stolnicy oprószonej mąką, delikatnie rozwałkować, wyciąć za pomocą szklanki 4 kółka. Krążki ciasta rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszki umyć, obrać, przekroić na połowy, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na równe cienkie plasterki. Mielone migdały wymieszać z sokiem i szczyptą cynamonu, rozsmarować na środku każdego krążka ciasta, zostawiając po 1 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Na wierzchu rozłożyć dekoracyjnie plasterki owoców, posmarować miodem.
Tartaletki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec ok. 20 minut na złoto.
W rondelku podgrzać, mieszając, dżem gruszkowy. Przetrzeć go przez sitko, żeby był idealnie gładki.
Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika, przełożyć na metalową kratkę. Jeszcze ciepłe polać podgrzanym dżemem, a gdy wystygną, obficie posypać cukrem pudrem.Źródło: Twoje Imperium