Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne połączenie kruchego ciasta z kremowym nadzieniem z kwaskowatych wiśni i puszystą, słodką bezą. Prawdziwy raj dla wszystkich łakomczuchów. Tartaletki są tak dobre, że z pewnością na jednej się nie zatrzymacie.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier puder, żółtka jaj, masło i łyżeczkę wody. Składniki zagnieć na gładką, jednolitą masę. Następnie owiń ciasto folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotuj foremki. Każdą z nich posmaruj od środka masłem i oprósz mąką. Następnie wyciągnij ciasto z lodówki, odwiń je z folii. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm. Wytnij kółka o średnicy większej od rantu foremek. Wyciętymi kółkami wylep spód i brzegi foremek. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Następnie foremki z ciastem wstaw na pół godziny do zamrażalnika.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Spody to tartaletek piecz przez około 12-15 minut (do delikatnego zrumienienia). Upieczone spody wystudź i wyjmij z foremek.
Przygotuj wiśniowe nadzienie do tartaletek. Wydrylowane owoce przełóż do rondelka i zasyp cukrem. Dodaj sok z cytryny. Owoce podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu aż puszczą sok.
Do miseczki wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj odrobinę wody. Składniki wymieszaj. Gotową mieszankę przelej do owoców. Podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia. Następnie odstaw rondelek z frużeliną do wystudzenia.
Przestudzoną frużelinę wyłóż równomiernie na kruche spody.
Przygotuj bezę. Białka ze szczyptą soli i cukrem pudrem ubij na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaj łyżkę octu. Sztywną pianę przełóż do rękawa cukierniczego. Udekoruj nią górę nadzianych tartaletek.
Tartaletki z wiśnią i bezą przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (grzałka góra-dół) na około 30-35 minut. Piecz do momentu zbrązowienia bezy.