Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tęczowe ptasie mleczko"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1235
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 173
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1235
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 173
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Jajka parzymy we wrzątku, wycieramy, oddzielamy żółtka od białek. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 litra wody, rozlewamy po równo do trzech naczyń i studzimy.
Warstwa żółtkowa: 3 żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy pianę ubitą z 2 jaj i pierwszą część żelatyny. Miksujemy.
Warstwa kakaowa: Postępujemy dokładnie tak, jak w masie powyżej, dodając trzy łyżki kakao.
Warstwa śmietankowa: Śmietanę ubijamy z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodajemy pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny.
Na spód wąskiej blaszki wylewamy warstwę pierwszą i czekamy, aż zgęstnieje.
Na nią wykładamy drugą i także czekamy, by zastygła. Powtarzamy to samo z trzecią warstwą. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką owocową. Po schłodzeniu dekorujemy wg uznania.
Czas przygotowania: 50 minut. Cena jednej porcji około: 1,30 zł
Wartość odżywcza 1 porcji: 120 kcal, Białko: 8 g, Tłuszcz: 21g, Węglowodany: 55 gŹródło: Rewia