Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiramisu to chyba najsłynniejszy włoski deser. Puszysty krem, likier Amaretto i biszkopty nasączone kawą stanowią doskonałe połączenie smakowe. Deser jest prosty i szybki do wykonania, w dodatku nie trzeba go piec.
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
Odsłon: 62
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1155
Kurczak ciacciatore to włoskie danie oznaczające "kurczaka po myśliwsku". Jes...
Odsłon: 62
Jeśli kiedykolwiek będziesz chciał zaskoczyć bliskich naprawdę efektownym des...
Odsłon: 1155
Składniki
Foremka lub inne naczynie, u nas kwadratowe o boku 20 cm. Kremówka i ser dobrze schłodzone. Jajka w temperaturze pokojowej.
Kawę zalewamy wrzątkiem i odkładamy do przestygnięcia. Dolewamy do niej 25 ml Amaretto. Żółtka przekładamy do miski i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą, tak aby miska nie dodtkała wody. Ubijamy żółtka z cukrem pudrem i resztą likieru w gorącej kąpieli do momentu, aż napuszy się i potroi objętość (do konsystencji gęstego kogla-mogla). Uważamy, aby woda nie gotowała się intensywnie. Robimy to na małym ogniu. Odstawiamy masę żółtkową do przestygnięcia. Kremówkę razem z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie łyżką z masą żółtkową.
Składamy deser, czyli nasączamy biszkopty w kawie z likierem i układamy w foremce pierwszą warstwę. Na biszkoptach wykładamy połowę kremu. Znowu układamy warstwę nasączonych biszkoptów i drugą warstwę kremu. Gotowy deser wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Tuż przed podaniem deseru posypujemy go warstwą kakao lub startej, gorzkiej czekolady. Wyśmienity włoski deser tiramisu gotowy!