Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i nie bardzo słodki tort z kremem cappuccino i owocami. Delikatny i bardzo smaczny.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2546
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3098
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102031
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6412
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2546
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3098
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102031
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6412
Składniki
Biszkopt: 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier. 2. Do białek dodajemy żółtka i olej i miksujemy na mniejszych obrotach. 3. Do przygotowanej masy białkowej dodajemy mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Tortownicę o wymiarach 23-25cm wykładamy papierem (boków tortownicy niczym nie smarujemy). Delikatnie przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut do "suchego patyczka". Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto odkrawamy nożem od brzegów tortownicy i wyciągamy tort na talerz lub deskę i kroimy biszkopt na 3 blaty.
Krem cappuccino : Galaretkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. 0,5l śmietany 30% ubić z 1 śnieżką i 2 łyżkami cappuccino na koniec dodać ostudzoną i tężejącą galaretkę i całość wymieszać mikserem.
Blaty tortu nasączyć ponczem (może być sok, woda z cytryną, ja użyłam amaretto) Pierwszy blat posmarować dżemem porzeczkowym i przykryć drugim blatem. Na drugi blat wykładamy połowę kremu cappuccino i przykrywamy 3 blatem. Cały tort pokryć pozostałym kremem. Do ozdoby użyłam rozdrobnione orzechy włoskie (boki i połowa górnej części tortu) Na drugiej połowie tortu ułożyłam owoce (mogą być świeże sezonowe lub z puszki). Tort wkładamy do lodówki aby krem stężał. SMACZNEGO !