Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik gruszkowy"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Biszkopt: białka ubijam z cukrem, dodaję żółtka, potem mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przekładam do tortownicy o śr. 26 cm. Piekę w temp. 170°C ok. 25 min.
Masa gruszkowa: gruszki obieram, usuwam nasiona, kroję w kostkę. Dodaję do nich cukier wanilinowy, szkl. wina i doprowadzam do wrzenia. Całość prażę pod przykryciem, aż owoce się rozpadną. Dodaję galaretkę, rozrobioną żelatynę i resztę wina. Stale mieszając, doprowadzam do wrzenia i rozpuszczenia się galaretek. Nie gotuję!
Poncz: kawę zaparzam, studzę. Łączę z amaretto i nasączam tym biszkopt. Na obwodzie tortu ciasno układam (w pionie) rurki waflowe, wylewam wystudzoną masę gruszkową i chłodzę w lodówce ok. 30 min.
Masa z bitej śmietany: ubijam mikserem śmietanę z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przekładam na masę gruszkową i wyrównuję szpatułką z ząbkami. Wierzch posypuję cynamonem i dekoruję. Wstawiam do lodówki na ok. 2 godz.Źródło: Kobieta i życie