Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik jabłkowy z lukrem"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 643
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 643
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
Składniki
60 min • Porcja 220 kcal • Koszt porcji ok. 2,20 zł • Przepis na 6 porcji.
Zagniatam ciasto z podanych składników. Owijam folią, chłodzę w lodówce 40 min.
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka duszę z wodą, sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem ok. 15 min, mieszając.
Tortownicę smaruję masłem i posypuję mąką. 3/4 ciasta rozwałkowuję. Przekładam do tortownicy wywijając brzegi. Spód dziurkuję widelcem. Piekę 15 min w temp. 180°C.
Pozostałe ciasto rozwałkowuję. Upieczony spód posypuję bułką tartą i wykładam jabłkami. Na wierzch kładę drugi placek i zlepiam brzegi. Piekę w temp. 180°C przez 50 minut.
Cukier puder mieszam z wrzątkiem i lukruję jeszcze ciepłe ciasto.Źródło: Kobieta i życie