Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik jagodowy łączy w sobie lekkość z bogactwem smaku i jest idealnym ciachem na letnie, słoneczne popołudnie!
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 97
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31250
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 97
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31250
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
BISZKOPT: Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy, powstałej z ubitych żółtek, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 25 do 35min, do tak zwanego suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika - odstawiamy do wystygnięcia.
Zdejmujemy obręcz tortownicy. Górę biszkoptu wyrównujemy nożem (ciasto, będzie się ładniej prezentować). Nakładamy ponownie obręcz i nasączamy biszkopt.
MASA JAGODOWA: Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej, przegotowanej wody. Pozostawiamy do przestygnięcia. Jagody blendujemy z serkiem mascarpone.
Śmietanę ubijamy z cukrem.
Do śmietany dodajemy zblendowane jagody z serkiem oraz galaretkę. Całość delikatnie, ręcznie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
PRZEKŁADANIE: Wykładamy masę jagodową na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.
Przygotowujemy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Przestygniętą, płynną galaretkę wylewamy delikatnie na zastygnięta masę jagodową. Torcik ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
ZDOBIENIE: Zastygnięty torcik wyjmujemy z lodówki. Delikatnie okrajamy boki i pozbywamy się obręczy tortownicy. Śmietanę ubijamy i umieszczamy w rękawie do zdobienia, z końcówką typu: ‘zamknięta gwiazda’. Robimy śmietanowe zdobienia dookoła góry torcika.
Gotowy torcik przechowujemy w lodówce! SMACZNEGO!!! :)