Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik jogurtowy z borówkami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11288
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9838
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11288
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9838
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Białą czekoladę posiekaj, przełóż do szklanej lub metalowej miski i roztop w kąpieli wodnej (miska nie może dotykać wody w garnku). Do żółtek wsyp cukier, ucieraj mikserem (10-15 min) na puszystą masę. Wciąż ucierając wsyp przesianą mąkę.
Na koniec dodaj przestudzoną czekoladę, krótko zmiksuj. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż umyte borówki. Piecz 25-30 min w temperaturze 180°C. Wystudź.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Umyte borówki włóż do rondelka, podgrzej. Następnie rozdrobnij blenderem na mus i przetrzyj przez sitko. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj.
Do jogurtu dodaj przesiany cukier puder, zmiksuj. Wciąż miksując powoli wlewaj mus z żelatyną. Masę przełóż na wystudzony biszkoptowy spód. Włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Tuż przed podaniem wierzch i boki tortu udekoruj śmietanką ubitą z cukrem oraz wiórkami białej czekolady. Dodatkową dekoracją mogą być mazaje z polewy czekoladowej lub ciemnej czekolady – rozpuszczonej wcześniej w kąpieli wodnej.
60 minut. Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie