Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-05-2021
Dzisiaj zapraszam na drugą wersję marchewkowego tortu. Tym razem przekładanego delikatną pianką truskawkową, ze świeżymi owocami na wierzchu. To bardzo prosty w przygotowaniu deser, który rozpieści nasze kubki smakowe.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2575
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3523
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102080
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6452
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2575
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3523
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102080
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6452
Składniki
CIASTO MARCHEWKOWE. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Olej mieszamy z jajkami, dodajemy cukier, suche składniki z miski oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 55 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto całkowicie ostygnie, dzielimy je na trzy równe części.
TRUSKAWKOWA PIANKA. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy ją do ostygnięcia. Truskawki miksujemy i dodajemy do nich ostudzoną galaretkę. Śmietankę wlewamy do miski, dodajemy aromat oraz przesiany przez sitko cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach*. Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser. Serek mascarpone przekładamy do miski i łączymy go z truskawkami i galaretką. Na koniec dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy**. Powstałą masą przekładamy ciasto marchewkowe i wstawiamy do lodówki do delikatnego stężenia. * Do ubijania śmietany oraz zachowania formy świetnym dodatkiem będzie śmietan - fix. ** Jeśli mamy mało słodkie truskawki, to dodajmy do masy odrobinę więcej cukru pudru.
DEKORACJA. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko na tyle aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją (ale nie zagotowujemy) do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy aromat, serek mascarpone oraz ostudzoną żelatynę i delikatnie miksujemy wszystko przez chwilę dla dobrego połączenia. Powstałą masą smarujemy brzegi i wierzch tortu. Brzegi obsypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch dekorujemy świeżymi owocami, listkami mięty i słupkami migdałowymi. Torcik dobrze schładzamy w lodówce.
Pamiętajmy, aby śmietanka oraz serek mascarpone do przygotowania kremu były odpowiednio schłodzone. Warto przed przystąpieniem do ubijania śmietany schłodzić naczynie w lodówce. Ja wkładam także na chwilę końcówki miksera do zamrażalki. Wtedy śmietana zawsze wychodzi idealna. Uważajmy, aby "nie przebić" śmietany. Zwarzona nie będzie się już do niczego nadawała.