Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik mokka bez pieczenia"
Polecam.
Odsłon: 301
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 103
Polecam.
Odsłon: 301
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 103
Składniki
Herbatniki i orzechy rozdrobnij w malakserze, wymieszaj z ka wą mieloną. Masło stop w rondelku. Wlej do sypkich składników i wymieszaj. Powstałą masą wylep spód tortownicy, schowaj do lodówki.
Żółtka (nim rozbijesz jajka, sparz je wrzątkiem) zmiksuj z cukrem na jasny puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodawaj do masy po łyżce serka mascarpone, a na koniec wlej likier kawowy.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dołóż do masy, wymieszaj łyżką. Żelatynę namocz w 1/3 szkl. zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym ogniu. Przestudź, dodaj do przygotowanego kremu, wymieszaj.
Tortownicę wyjmij z lodówki. Wzdłuż obręczy ustaw pionowo biszkopty (jeden obok drugiego). Środek wypełnij masą. Wstaw do lodówki na 3 godz., by serniczek stężał. Oprósz go kakao i udekoruj czekoladowymi bezikami oraz drażetkami.Źródło: Tina