Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik ptysiowy z budyniem i mandarynkami"
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 718
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 611
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 378
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3534
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 718
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 611
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 378
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3534
Składniki
Proszek budyniowy wymieszaj z 50 ml mleka. W garnku zagotuj 450 ml mleka z 3 łyżkami cukru, wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Odstaw ją do wystudzenia. Podgrzej resztę mleka, dodaj 120 ml wody, masło i szczyptę soli. Na wrzątek wsyp mąkę pszenną. Energicznie mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od dna i ścianek garnka.
Gorącą masę przełóż do miski. Od razu wbij jedno 1 jajko. Utrzyj mikserem i odstaw na 10 minut. Potem kolejno domieszaj pozostałe 3 jajka. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Dwie jednakowe tortownice wyłóż pergaminem.
Na spodzie każdej tortownicy rozsmaruj 1/2 ciasta. Placki ptysiowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 20-25 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odstaw, by spęczniała. Śmietanę ubij na sztywno. Połącz z budyniem. Żelatynę rozpuść, podgrzewając, ostrożnie domieszaj do masy budyniowo-śmietanowej.
Mandarynki osącz. Zalewę zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 5 łyżkami zimnej wody, wlej do gotującej się zalewy. Gotuj dalej do zgęstnienia. Kilka mandarynek odłóż do dekoracji, resztę włóż do kisielu mandarynkowego, zagotuj. Wystudź.
Placki ptysiowe przełóż kremem oraz masą mandarynkową. Na wierzchu ułóż odłożone wcześniej owoce. Torcik wstaw na 2 godziny do lodówki. W garnku stop 10 dag cukru na jasny karmel. Wymieszaj go z łyżką wody. Wrzuć płatki migdałowe. Masę rozsmaruj na kawałku pergaminu. Pozostaw do zastygnięcia. Kiedy masa stwardnieje, połam ją na kawałki i udekoruj nimi ciasto.
ok. 2 godziny i 30 minut. Czas chłodzenia (łącznie) ok. 5 godzin . 1 porcja 770 kcalŹródło: Tina