Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik ptysiowy z budyniem i mandarynkami"
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 781
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki, bo o nich mowa, najlepiej smaku...
Odsłon: 86
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 874
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 376
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 2128
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 781
To smaczny, tradycyjny polski obiad. Gołąbki, bo o nich mowa, najlepiej smaku...
Odsłon: 86
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 874
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 376
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 2128
Składniki
Proszek budyniowy wymieszaj z 50 ml mleka. W garnku zagotuj 450 ml mleka z 3 łyżkami cukru, wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Odstaw ją do wystudzenia. Podgrzej resztę mleka, dodaj 120 ml wody, masło i szczyptę soli. Na wrzątek wsyp mąkę pszenną. Energicznie mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od dna i ścianek garnka.
Gorącą masę przełóż do miski. Od razu wbij jedno 1 jajko. Utrzyj mikserem i odstaw na 10 minut. Potem kolejno domieszaj pozostałe 3 jajka. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Dwie jednakowe tortownice wyłóż pergaminem.
Na spodzie każdej tortownicy rozsmaruj 1/2 ciasta. Placki ptysiowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 20-25 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odstaw, by spęczniała. Śmietanę ubij na sztywno. Połącz z budyniem. Żelatynę rozpuść, podgrzewając, ostrożnie domieszaj do masy budyniowo-śmietanowej.
Mandarynki osącz. Zalewę zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 5 łyżkami zimnej wody, wlej do gotującej się zalewy. Gotuj dalej do zgęstnienia. Kilka mandarynek odłóż do dekoracji, resztę włóż do kisielu mandarynkowego, zagotuj. Wystudź.
Placki ptysiowe przełóż kremem oraz masą mandarynkową. Na wierzchu ułóż odłożone wcześniej owoce. Torcik wstaw na 2 godziny do lodówki. W garnku stop 10 dag cukru na jasny karmel. Wymieszaj go z łyżką wody. Wrzuć płatki migdałowe. Masę rozsmaruj na kawałku pergaminu. Pozostaw do zastygnięcia. Kiedy masa stwardnieje, połam ją na kawałki i udekoruj nimi ciasto.
ok. 2 godziny i 30 minut. Czas chłodzenia (łącznie) ok. 5 godzin . 1 porcja 770 kcalŹródło: Tina