Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik rafaello"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 743
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 743
Składniki
Do żółtek dodaj 1 szklanki cukru oraz cukier wanilinowy i utrzyj mikserem. Nie przerywając ucierania dodawaj mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz 1 szklanki mleka. 2 szklanki mleka wlej do rondelka, dodaj pozostały cukier, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę jajeczną i mieszając gotuj na małym ogniu, aż do otrzymania konsystencji budyniu. Ostudź.
Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie, wciąż ucierając, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Na koniec do masy wsyp 15 dag wiórków kokosowych i delikatnie wymieszaj łyżką. Krem podziel na 4 części.
Prostokątną formę lub deseczkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż warstwę krakersów i posmaruj częścią kremu. Następnie znów połóż krakersy i krem, aż do wyczerpania składników (ostatnia warstwa to krem budyniowy). Wierzch posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi. Ciasto przykryj folią aluminiową, włóż do lodówki na całą noc.
Zamiast krakersów możesz użyć herbatników petit beurre lub cienkich blatów biszkoptowych. Wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta możesz lekko przyrumienić na patelni i wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami.
<strong>: 40 minut. Porcja: 400 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie