Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik śmietankowo-jogurtowy z winogronami"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 41
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 48
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2735
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 187
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 131
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 41
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 48
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2735
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 187
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 131
Składniki
Białka ubij mikserem pod koniec dosypując cukier. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej wsyp obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przelej do tortownicy. Piecz 35-45 minut w temperaturze 180°C. Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół.
Do rondelka wsyp żelatynę, zalej 1/5 szkla nki zimnej wody. Odstaw na ok. 15 min, by napęczniała. Po tym czasie rondelek postaw na ogniu, ciągle mieszając podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści.
Do miski wlej jogurt, dodaj przestudzoną rozpuszczoną żelatynę, cukier puder oraz sok z cytryny, wymieszaj mikserem. Wstaw do lodówki, by masa lekko stężała.
Do wysokiego naczynia przelej schłodzoną śmietankę, ubij mikserem na sztywno. Ubitą śmietankę dodaj do masy jogurtowej, delikatnie wymieszaj łyżką.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj połową kremu śmietanowo-jogurtowego i wciśnij połowę winogron. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch i boki tortu posmaruj pozostałym kremem.
Wierzch udekoruj pozostałymi winogronami a boki posyp płatkami migdałowymi podprażonymi na suchej patelni. Tort wstaw do lodówki.
60 min. Porcja: 220 kilokalorii
Spód biszkoptu możesz nasączyć sokiem winogronowym lub słodkim białym winem.Źródło: Świat i Ludzie